Tag Archief van: stilte

via: www.nmu.nl
De provincie Utrecht heeft in de jaren 80 gebieden aangewezen als stiltegebieden. In die gebieden is het de bedoeling dat de stilte wordt beschermd. Maar stilte staat onder druk. Met name auto- en luchtverkeer verdringen de stilte. De NMU wilde weten hoe het anno 2010 gesteld is met de beleving van het geluid in de stiltegebieden van de provincie.
Een eerste deel van het onderzoek, een online enquête, is afgerond. Over een paar maanden volgt het tweede deel van het onderzoek, waarbij Utrechters zelf het veld in gaan om geluid te registreren. De meeste respondenten vinden het belangrijk dat in Utrecht gebieden zijn waar het stil is. Stilte is belangrijk bij het recreëren. Vooral het genieten van de natuur, zoals vogels kijken, vraagt om een stille omgeving. Het geluid waar de meeste hinder van wordt ondervinden, is afkomstig van motorcrossers. Op de tweede plaats staat het geluid van auto`s en vliegtuigen. Echt stil is het nergens in de veertien stiltegebieden. Boswachterij Leersum wordt als meest stil ervaren. De stiltegebieden in de provincie Utrecht kunnen stiller, zo blijkt. Respondenten zien vooral een strenger optreden tegen lawaaimakers als oplossing. Ook het gemotoriseerde verkeer om het gebied heenleiden scoort hoog. Respondenten konden ook andere mogelijkheden aangeven. Genoemd werden onder meer: afschaffen motorcross terreinen naast natuurgebieden, alleen bestemmingsverkeer toelaten op bepaalde wegen, bekendheid vergroten en beleid maken op ontwikkeling van veel stillere motoren.

Utrecht heeft veertien stiltegebieden. Dit zijn: Achterbergse Hooilanden, Amerongse Berg, Beverweerd/Rijsenburg, Boswachterij Leersum, Eemland, Hei- en Boeicop Hoenkoop/Polsbroek, , Kockenen Teckop, Lage Vuursche, Loenderveensche Plas, Overlangbroek, Westbroek e.o Willeskop/Benschop Blokland Broek. De bekendheid met deze gebieden is gering. Het minst bekend is Blokland Broek. Het meest bekend is de Lage Vuursche.

De NMU gaat ook onderzoeken hoe lawaai in de stiltegebieden wordt ervaren. Zo`n zestig mensen gaan binnenkort op pad om geluid te registreren. Wie het leuk vindt om aan dit onderzoek zelf mee te doen, kan zich nog melden bij p.berg@nmu.nl.

De NMU zet zich in voor een aangename leefomgeving voor alle inwoners van de provincie Utrecht. Rust en stilte zijn belangrijk voor mensen. De stiltegebieden spelen hierin een belangrijk rol.

Beluister de reportage op radio 1 over het onderwerp stiltegebieden

 

bron: Maurice Timmermans

Het was vorige week voor het eerst dat een hooglerarendebat voor iedereen toegankelijk was, maar studenten en docenten stroomden niet massaal toe. Zo’n veertig stoelen in de aula aan de Minderbroedersberg waren bezet. Aan de voordracht van prof. Karin Bijsterveld lag het niet, zij hield een interessante lezing over de geschiedenis van lawaai.

Rector Gerard Mols vertelde ooit dat hij twee hoogleraren met elkaar zag kennismaken, terwijl ze al tijden aan dezelfde faculteit werkten. Onbestaanbaar. Daarom stelde hij anderhalf jaar geleden hooglerarendebatten in om wetenschappers van verschillende disciplines met elkaar in contact te brengen en van gedachten te laten wisselen. Dat gebeurt – om de drie maanden – aan de hand van een lezing, waarop zogenoemde referenten van een ander wetenschapsgebied commentaar geven. Zo bogen zich in het verleden een psycholoog en een medicus over eetstoornissen, een en econoom en filosoof over doorwerken na het 65e levensjaar.

Lees meer