Nederland is maar een klein landje. Maar de natuur die we hebben is stiekem erg mooi. Ruben Smit laat ons mee op een ontdekkingstocht over het Nederlandse rivierengebied. Het resultaat is een documentaire van in totaal twee uur. Lees hoe indrukwekkend dit is in de Levende Rivier Review!
Ruben Smit heeft al eerder een hit gescoord met De Nieuwe Wildernis (een half miljoen bezoekers in de bios), waarin hij het natuurleven in de Oostvaardersplassen vastlegde. Deze documentaire besloeg alle seizoenen en wist het natuurlijke schoon van dit gebied echt fantastisch in beeld te brengen, voorzien van een passende soundtrack en commentaar, al was dat laatste niet altijd even sterk.
Divers Nederland in beeld
In Levende Rivier stapt Smit in een kano en vanuit dit schuitje vaart hij in vier afleveringen van 30 minuten per stuk over de Nederlandse wateren. Hij begint in Lobith vlakbij de Duitse grens en vaart kris kras door Nederland richting de Noordzee. Onderweg komt hij de mooiste landschappen tegen in alle seizoenen, maar nog belangrijker, het natuurlijk schoon van Nederland.
Levende Rivier laat ons zien dat Nederland een heel divers land is qua natuur. We hebben onder andere kale rivierduinen, laag begroeide kwelmoerassen en dichtbegroeide ooibossen. En al deze landschappen herbergen een unieke mix aan fauna. Fauna die bovendien ieder dagdeel en natuurlijk ieder seizoen anders is.
We zien in Levende Rivier de seizoenen veranderen en daarmee het landschap, maar ook de lokale ‘bevolking’, de dieren dus. Waar het ene dier tijdens de winter verkast naar het zuiden of een winterslaap houdt, steekt een ander dier ineens de kop op. Een interessant beeld van Nederlands natuurlijke pracht.
Niet alleen mooie beelden
Zo laat Smit ons zien hoe Rijkswaterstaat dode bomen in het water plaatst, waar deze eerder zijn verwijderd ten behoeve van de scheepsvaart. Hierdoor zijn destijds vele diersoorten verdwenen, maar je ziet in Levende Rivier hoe deze weer langzaam terugkeren door de nieuwe acties van de mens.
Levende Rivier heeft dus niet alleen leuke plaatjes met commentaar over bijvoorbeeld hoe de lepelaar aan het broeden is. De documentaire laat ons ook zien wat wij als mens afgelopen decennia verziekt hebben en wat we eigenlijk nog steeds aan het verzieken zijn. Daarnaast zien we ook hoe organisaties de natuur weer proberen te herstellen.
Dit zien we deels door zelf goed op te letten op de beelden. Soms is er een schril contrast zichtbaar tussen de natuur en industrie in de verte. Op andere momenten legt Smit uit wat de geschiedenis van een gebied is. Zo behandelt hij onder andere de Biesbosch en de Gelderse Poort. Het commentaar is niet altijd even sterk, maar ook zeker niet storend.
Een geweldige documentaire
Levende Rivier geeft ons wederom een unieke blik in het natuurlijk schoon wat bijna in onze eigen achtertuin te vinden is. Ruben Smit weet unieke en interessante beelden vast te leggen en deze met ons te delen. Het commentaar is niet altijd even sterk, maar dat doet niet veel af aan de prachtige beelden.
Daarbij werpt hij het licht op de schade die de mens in de afgelopen jaren aan de natuur heeft toegebracht. Daarbij hoe diverse organisaties het proberen te herstellen. De documentaire is dan ook zeker het kijken waard! Levende Rivier is te koop op DVD en Blu-ray, maar er is ook een gelijknamig boek te koop.
bron: xgn