Tag Archief van: geluidsman

Header-Uitgezet

Vandaag mochten de makers van documentaireserie Uitgezet de Clara Meijer-Wichmann Penning in ontvangst nemen. Nu was mijn rol in deze bescheiden, maar ik kan het toch niet helpen dat ik trots ben op het feit dat ik aan deze productie heb mogen meewerken.

Clara Meijer-Wichmann Penning

Deze jaarlijkse penning is door de Liga voor de Rechten van de Mens en de Stichting J’accuse aan het team van de serie ‘Uitgezet’ toegekend vanwege haar belangrijke bijdrage aan de bescherming van de rechten van vluchtelingen. Volgens de organisatie wordt door de documentaireserie een breder Nederlands publiek geïnformeerd over de vaak ingrijpende menselijke gevolgen van het Nederlands asielbeleid.

De VARA wilde met de serie laten zien wat de gevolgen zijn van het hedendaagse Nederlandse uitzetbeleid voor kinderen van asielzoekers, en bezocht deze kinderen in de landen waarnaar ze werden uitgezet. In “Uitgezet” wordt duidelijk hoezeer kinderen van vluchtelingen beschadigd raken wanneer ze worden uitgewezen of met uitzetting worden bedreigd.

De Liga reikt vanaf 1988 elk jaar op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, de Clara Meijer-Wichmann Penning uit. Deze CMW-penning gaat naar een persoon of organisatie, die bijzondere erkenning verdient voor zijn of haar inzet voor de verdediging van de rechten van de mens in Nederland. Vanaf 2003 kent de Liga de penning toe in samenwerking met J’accuse. Voorgaande jaren zijn onder anderen Lorie Matulay (2009), Rehab Bemoeizorgteam Mentrum (2010) en Liesbeth Zegveld (2011) onderscheiden met deze penning.

Poster_Never_be_Clever

Eerder dit jaar, de periode ben ik even kwijt, heb ik documentairemaker Tamino Parren geholpen bij het draaien van zijn  afstudeerproject. Een korte documentaire of Wouter. Een gitaarbouwende mangastrip tekenaar. Wat mij meteen aansprak toen Tamino mij benardere of ik hem wilde helpen is het feit dat Wouter samen met zijn broer allebei thuis wonen om te zorgen voor hun vader die aan MS lijdt. Nu is dat al bijzonder voor twee jongens van rond de 30, maar het is pas echt bijzonder wanneer je weet dat zij beiden autistisch zijn.

Never be Clever

Een portret van Wouter, een fanatieke gitaarbouwer en tekenaar van Japanse manga strips. Het personage Daria uit de gelijknamige animatieserie speelt een belangrijke rol in zijn werk. Wouter is zich heel bewust van het beeld dat van hem in de loop der tijd is ontstaan door zijn werk en weet dit op zijn eigen manier te relativeren.

15 december gaat de documentaire in premiere in het Lingehuis in Geldermalsen om 15:00

Zoombanner

In augustus van dit jaar was ik samen met filmmaker Jesse van Venrooij betrokken bij het project Zoom 24 van Zorgbelang Brabant en Praatmetons. Een voorlichtingsfilm waarin 6 jongeren gedurende 24 uur worden gevolgd. Deze jongeren hebben allen op hun eigen manier ervaringen met jeugdzorg. Intussen zijn zij op een punt in hun leven gekomen waarin zij voorlichting geven aan zorgverleners of hoe zij hun verleden in de zorg hebben ervaren.

Premiere

21 november zal de film in premiere gaan in de Euroscoop bioscoop in Tilburg. Entree is gratis.

Extra Voorstellingen

Op woensdag 11 december a.s. is er een extra matinee van Zoom24 in de Cinecitta/Filmfoyer (40 heerlijke fauteuils). Er zijn maar liefst drie voorstellingen met op elke voorstelling aansluitend een discussieronde; geleidt door onze eigen jongeren. De entree is gratis. Parkeren en koffie zijn wel voor eigen rekening.

De tijden waarop Zoom24 draait zijn: 11.30 uur, 13.00 uur en 14.30 uur.

Wil jij bij een van deze voorstellingen zijn? Meld je dan aan via het aanmeldformulier.

Zoom 24

In het kader van boeien en binden van jongeren uit de jeugdhulp, verzorgt ons jongerenpanel een nieuw filmproject over 6 jongeren.

Zorg, social media, uitkeringen, beperkingen; deze jongeren hebben er 24 uur per dag mee te maken. In een compilatie van 6 keer 24 uur worden 6 jongeren getoond in hun kwetsbaarheid EN hun kracht. Hoe zet je talent in, hoe benut je jouw mogelijkheden en wat betekent eigen regie nou in de dagelijkse praktijk? Op 21 november is de premiere in de Tilburgse Euroscoop voor 400 gasten. Naast betrokkenheid van vele sociale participanten wordt er door jongeren een rap verzorgd, is er een dromenspel, meet & greet, stellingenspel, infomarkt, snelrijm, dvd-presentatie en afterparty. ‘Belangrijk vinden wij dat er MET ons ipv over ons wordt gepraat; wat vind jij?’

Het filmproject is opgezet door het jongerenpanel van Zorgbelang Brabant dankzij samenwerking met oa Jong@work, R-NewT, Jong@breda, Juzt, Kompaan en de Bocht, Amarant, stichting de Noodkreet, 2live Kamers met Kansen, stichting Jong Actief, GGzE en anderen.

Woensdag 11 december organiseert De NWE Vorst in Tilburg een Brabantse film avond.

Een avond waarop lokaal talent laat zien wat ze in huis hebben. Jonge filmmakers presenteren nieuw werk en kunnen bevraagd worden over de ins & outs van het filmvak.

Jan van Gorkum: De Kleinzoon
De Kleinzoon is een korte film vol zwarte humor en onverwachte plotwendingen, waarbij een alledaagse situatie een vreemde en originele draai krijgt.
De bejaarde en wat demente Leo (70) krijgt onverwacht bezoek van zijn kleinzoon Jacco (8). Wanneer Jacco na een tijdje plotseling onthult dat Leo helemaal geen kleinzoon heeft, wordt de stemming op zijn zachtst gezegd grimmig.

De afgelopen tien jaar zijn vele honderden kinderen uitgezet naar landen die ze zich niet of nauwelijks nog herinnerden. Hun ouders hadden in Nederland om politiek asiel gevraagd, maar raakten uitgeprocedeerd. Ze kregen de keuze om vrijwillig te vertrekken in ruil voor geld of onder dwang door de Nederlandse overheid te worden uitgezet. Politiek verantwoordelijke bestuurders verzekerden dat het goed zou komen met deze kinderen in het land van hun ouders. Maar hoe het ze daadwerkelijk verging na hun uitzetting, is nagenoeg onbekend.

Deze vraag is de aanleiding voor de vierdelige documentaireserie ‘Uitgezet’ van de VARA, waarin verslaggever Sinan Can samen met documentairemakers kinderen heeft opgezocht in Irak, Afghanistan, Angola, Armenië en Kosovo.

Dankzij het Kinderpardon kunnen rond de 800 kinderen in Nederland blijven. Maar het overgrote deel zal toch worden uitgezet. De documentairereeks ‘Uitgezet’ onderzoekt hoe het kan dat – in de drang zoveel mogelijk asielzoekers uit te zetten – het belang van kinderen uit het oog is verloren. De VARA wil met de serie laten zien wat de gevolgen zijn van het hedendaagse Nederlandse uitzetbeleid voor deze ‘Nederlandse’ kinderen.

Afl. 1: ‘Oorlogskinderen’, woensdag 26 juni

In de eerste aflevering zien we hoe de dromen van kinderen in rook opgaan als ze terugkeren naar landen met gewapende conflicten, zoals Irak en Afghanistan.
Regie: Floris-Jan van Luyn i.s.m. Sinan Can.

Afl. 2: ‘Bange kinderen’, woensdag 3 juli

De tweede aflevering onderzoekt de psychische schade die asielkinderen oplopen als gevolg van de asielprocedure en de daadwerkelijke uitzetting.
Regie: Arjanne Laan i.s.m. Sinan Can.

Afl. 3: ‘Opgejaagde kinderen’, woensdag 10 juli

Aflevering drie legt bloot hoe de politieke wens om uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk uit te zetten voor een afschrikbeleid zorgde, waarin het belang van kinderen geen rol meer speelt.
Regie: Thomas Blom i.s.m. Sinan Can.

Afl. 4: ‘Rechteloze kinderen’, woensdag 17 juli

In de laatste aflevering onderzoeken we of het huidige Nederlandse asielbeleid de internationale kinderrechten respecteert en in hoeverre dat wenselijk of mogelijk zou zijn.
Regie: Thomas Blom i.s.m. Sinan Can.

‘Uitgezet’, een vierdelige documentaireserie over het lot van uitgezette asielkinderen, op woensdag 26 juni en 3, 10 en 17 juli, om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2.<

Tag Archief van: geluidsman