Tag Archief van: cd

Vanaf vandaag, vrijdag 5 september is hij verkrijgbaar. De eerste Nederlandse regen cd. De titel van deze cd kan geen verrassing zijn; Rain. Gemaakt door de Brabantse natuurgeluiden verzamelaar Olivier Nijs. Afgelopen voorjaar startte Olivier een crowdfunding campagne om deze unieke cd mogelijk te maken. Gesteund door ruim 70 enthousiaste donateurs en een opbrengst van 134% kon het persen van de cd beginnen.

Stel je eens voor: je ligt plat op je buik, vlak bij het water. Je hoort de regendruppels op de natte dorre bladeren tikken, je luistert naar het ritme van het bos en de motregen. Bloep, bloep, pljet. Je zit hoog tussen de bomen, en ervaart de rust én de kracht van de elementen. Nijs heeft het afgelopen jaar letterlijk uren in de modder en de viezigheid gezeten om deze belevingen vast te leggen.

Olivier Nijs geeft je reuzenoren en sleurt je mee naar de onopvallendste, maar prachtigste geluiden. Technisch was het een flinke uitdaging om de opnames vast te leggen.  “Ik wil natuurlijk geen regendruppels op mijn microfoons horen vallen. Dan is de hele magie weg,” stelt Olivier. Maar door zijn jarenlange ervaring, een flinke dosis doorzettingsvermogen en een stel zeer gespitste oren heeft Nijs een prachtige beleving gecreëerd.

Rain is verkrijgbaar via Klankbank.com en de gangbare digitale muziek platforms.

Hartvannederland

Afgelopen donderdag 1 mei begon het dan eindelijk. De crowd funding campagne voor de release van mijn eerste fysieke cd. De afgelopen weken loopt mijn hoofd er van over. Mijn vrouw klaagt dat ik het nog maar over één ding kan hebben. Maar ja wat wil je? Een echte cd! Die je in je handen kan houden en dan ook nog eens helemaal door mij alleen gemaakt. Maar goed er zijn natuurlijk belangrijkere dingen in het leven.

Na de eerste golf van berichten die ik rondstuurde om mijn campagne wereldkundig te maken waren de reacties op zijn zachts gezegd divers. De meeste mensen reageerden erg positief en vinden het een  sympathiek project, maar er waren ook een paar mensen die ronduit agressief reageerden. Dat had ik nooit verwacht. Het vervelendste vond ik nog dat ik er zelf behoorlijk van in de war raakte. Het contrast tussen positieve en negatieve energie was te groot. Wat ik ook erg leuk vond om te merken is dat ik donaties heb gekregen van mensen waar ik dit nooit van had verwacht.

Maandag 5 mei ging ik op pad met Omroep Brabant om een item te draaien. De dag er op was ik ’s morgens live in de radiouitzending van Omroep Brabant. Luister vanaf 11:30 min.

De rest van die dag begon de telefoon pas echt te rinkelen. Hart van Brabant, VARA’s Vroege Vogels, WNL Radio 1 en Omroep Brabant willen allemaal mee het bos in om naar de regen te luisteren. Op zijn zachtst gezegd had ik deze aandacht niet verwacht.

Op 1 mei start de Brabantse natuurgeluidenverzamelaar Olivier Nijs met een crowd funding campagne voor de release van zijn eerste fysieke cd. Deze cd, met de titel Rain, bevat een aantal prachtige regenbuien. Nu denk je misschien: “Ik ga toch niet naar een verzameling regenbuien luisteren, de lente is begonnen!” Dan heb je nog nooit de schoonheid van een regenbui in het bos ervaren!
Stel je eens voor: je ligt plat op je buik, vlak bij het water. Je hoort de regendruppels op het bladeren van een boom vallen, je luistert naar het ritme van het bos en haar bewoners. Bloep, bloep, pljet. Je zit middenin het bos, en ervaart de rust én de kracht. Olivier Nijs heeft het afgelopen jaar letterlijk uren in de modder en de viezigheid gezeten om deze beleving voor je vast te leggen. En jij kunt dit ook ervaren, door ‘Rain’ mede mogelijk te maken.
Olivier Nijs geeft je reuzenoren en sleurt je eraan mee naar de onopvallendste, maar prachtigste geluiden. Technisch was het een flinke uitdaging om de opnames vast te leggen.  “Ik wil natuurlijk geen regendruppels op mijn microfoons horen vallen. Dan is de hele magie weg,” stelt Olivier. Maar door zijn jarenlange ervaring, een flinke dosis doorzettingsvermogen en een stel zeer gespitste oren heeft Nijs een unieke beleving gecreëerd.
Nieuwsgierig geworden naar deze cd? Help dan mee om ‘Rain’ werkelijkheid te maken. Je donatie is meer dan welkom!

Zoals in bijna al mijn werk zal dit project gaan over veranderingen. De schijnbare eeuwigheid en de relatie die wij als mens daarmee hebben. Eindhoven is Philips en Philips is Eindhoven. Maar dat was natuurlijk niet altijd zo en dat blijkt ook niet altijd zo te zijn. Op deze aarde zijn wij allen bezoekers of passanten, zoals ik dat in een eerder project noemde. Maar ook niet levende materie is niet voor de eeuwigheid. Alles op aarde is in meer of mindere mate aan verandering onderhevig.

Om de verandering op Strijp vast te leggen wil ik dit doen alsof ik een bioloog ben die een gedreigde diersoort onderzoekt. Alleen dit maal is mijn oog gevallen op een groot deels verlaten fabriekspand. Een stervend gesteente in een veranderende stad. Een reusachtig beest dat zich moet aanpassen aan de hedendaagse samenleving. Getroffen door de marktwerking ligt het nu te rusten in het terrein. Om na zijn winterslaap met hernieuwde krachten te herreizen in zijn nieuwe bestemming. Het gebouw “De Hoge Rug” laat ons de geluiden van de stad horen, gereflecteerd tegen zijn enorme gevels. Geluiden die mogelijk het gevolg zijn van de producten die binnen werden geproduceerd.

Het gebouw zal gedurende een periode van 1 maand worden gemonitord. Deze periode staat voor een fictief gedeelte uit een veel groter geheel. Volume X sinds de geboorte van het beest in 1928. Dossier 08/09 2009. De opnames zullen worden gemaakt vanaf het dak van het voormalige NatLab.

De monitoring zal worden gedaan in stereo en het eindresultaat zal 37 minuten en 39 sec duren. Een verwijzing naar de eerste Compact Disc ooit. The Visitors van ABBA.

In de ruimte van het 5MM zal gedurende het Flux-S festival en daarna de bovengenoemde CD worden gedraaid. Hiervoor zou ik deze ruimte willen gebruiken als ware het een ouderwetse luistercabine. Een audiofiele opstelling met een tweepersoonsbank en vloerkleed om optimaal te kunnen genieten van het wonder dat de compact disc heet.

Geschiedenis van de cd

Philips startte haar cd-lab op 9 maart 1979. Na een jaar hard werken en delibereren publiceerden Philips en Sony in 1980 het Rode Boekje, de Compact Disc-standaard, dat alle details beschreef om een compact disc, -plaat en -speler, te fabriceren. De eerste cd ter wereld werd gefabriceerd op 17 augustus 1982 door het Philipsonderdeel Polygram te Langenhagen en was bedoeld voor de Japanse markt. De eerste cd bevatte het album The Visitors van ABBA.

Eind 1982, vier jaar na de introductie van de VLP in Atlanta (Verenigde Staten), brachten Sony (Sony CDP-101), Hitachi (Hitachi DA-1000) en Philips (Philips CD-100) de eerste cd-spelers uit in Japan. Deze gebeurtenis wordt de Big Bang van de digitale audiorevolutie genoemd. Kort daarna volgde de beschikbaarheid van deze producten in Europa (eind 1982) en Amerika (maart 1983). De productie van de eerste Philips-cd-spelers vond plaats in de Philipsvestiging in Hasselt. De eerste Philips-cd-spelers maakten gebruik van een Sony-chipset.

De cd is uitgegroeid tot een veelzijdige dataplaat. De eerste volledig digitale cd (DDD) verscheen in 1985. Het was het album Brothers in Arms van Dire Straits. In 1985 werd de cd-rom uitgebracht, die het mogelijk maakte om massieve hoeveelheden computerdata te verspreiden. In 1987 introduceerde Philips de cd-video, een cd met geluid en beeld. Een beschrijfbare digitale plaat, cd-r, werd in 1990 geïntroduceerd. De cd-r werd de de facto standaard voor de uitwisseling van data en muziek. De cd-familie is zeer succesvol: in 2004 werden er wereldwijd circa 30 miljard cd-, cd-rom- en cd-r-platen verkocht. Slechts een handvol liefhebbers is de grammofoon trouw gebleven.

In 2007, dus 25 jaar na de introductie, waren er wereldwijd in totaal reeds 200 miljard cd’s verkocht.

bron: wikipedia

Tag Archief van: cd